Vodovod stanovnicima bužimskog naselja Konjodor

Vodovod na relaciji Jezerski, Pištaline, Mahmić Selo i dio Ljusine, kojeg od 17. marta ove godine implementira JKP „10 juli“ iz Bosanske Krupe, prema svemu sudeći dobiće novu dimenziju.

alt

Naime, Općina Bužim je u proteklom periodu pokrenula inicijativu za pripajanje svoga naselja ovom vodovodu jer je jedini način da u skorije vrijeme ljudi konačno dobiju pitku vodu.

Tim povodom, načelnik Nermin Šahinović je s predstavnicima nekoliko MZ, direktorima komunalnih preduzeća  iz obe općine, posjetio kabinet načelnika Halitovića, gdje je s njim i s njegovim saradnicima razgovarano o svim pitanjima za realizaciju zamišljene ideje.

Prema riječima načelnika Šahinovića, Općinsko vijeće Bužim će, uvidjevši da se radi o konkretnom prijedlogu i realnoj mogućnosti, dati saglasnost za pokretanje procedure.

Nakon što su ranije uputili akt, želja je da se svi dobro upoznaju sa uslovima i kapacitetima koji se moraju zadovoljiti. Jasno će odrediti kakav administrativni proces mora proći da bi se stanovnici naselja, koje je na granici između pomenutih općina, pripojili na vodovod.

Riječ je o Konjodoru i to o jednom dijela naselja. Nakon što su zainteresirani mještani, njih oko 120, ukazali na potrebu za pitkom vodom, to su učinili i mještani drugih naselja.

Onda se stvorio problem, jer je želja da se svima obezbijedi voda, ali mogućnosti za to nose nepovoljne odgovore.  Ono što je vrlo bitno u Bosanskoj Krupi u ovom trenutku jeste ispoštovati obavezu da se njenim stanovnicima osigura dovoljno vode. To će se i učiniti. Samo je bespotrebna količina na raspolaganju drugoj općini. To je jedan od stavova koji se mogao danas čuti.

Inače, radovi koji projektom prvobitno nisu zamišljeni, tj. pripajanje naselja Konjodor, podrazumijevali bi prokop kanala dugog oko 5 km i izgradnju još jedne pumpne stanice.

Ono što je već izgrađeno dovoljno je samo za već predviđena naselja s područja bosanskokrupske općine.

Podsjećamo, vodovod koji je najveći poslijeratni projekt u Bosanskoj Krupi finansira se vlastitim i kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu nešto većem od 4,5 miliona KM.

Sasvim je logično da će sad trebati još novca što će se naknadno precizirati.

Nijaz Tatarević, direktor JKP „10 juli“ iz Bosanske Krupe, kaže da bi se kompletni radovi na njegovoj izgradnji trebali završiti do kraja godine, zavisno od zimskih uslova, a u domove uvesti iduće godine.

U svakom slučaju, i jedna i druga strana je raspoložena raditi na ovom planu, podvrđeno je i zaključeno na današnjem radnom sastanku. Dakle, ubrzo se kreće s narednim aktivnostima.

 

 

 

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala BOSOTOKA.NET. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal BOSOTOKA.NET zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara BOSOTOKA.NET nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


BOSOTOKA.NET Novosti Općina Bos.Krupa Vodovod stanovnicima bužimskog naselja Konjodor